perjantai 18. maaliskuuta 2011

Normiviikko

Tämä viikko oli aika tavanomainen, mutta ehkä onkin aika kertoa enemmän normaalista arjesta täällä.

Maanantaina suunnittelin tulevaa viikkoa ja opastin uutta kiinalaista väitöskirjaopiskelijaamme käytännön asioissa. Uusi tyttö on mukava, mutta hänen puuttellisen englanninkielen taitojensa takia olen välillä hieman turhautunut jatkuvaan kysymystulvaan. Minulla on kuitenkin tuoreessa muistissa alun hankaluudet, joten yritän parhaani mukaan auttaa häntä. Lisäksi hänestä on täysin käsittämätöntä, että puhun useampaa kuin kahta kieltä, osaan uida ja ajaa autoa. Meidän pitäisi töissä kuitenkin olla samalla viivalla, joten toivon, että tämä opettaja-oppilas-asetelma poistuu ajan myötä. Iltapäivällä minulla oli tapaaminen labrakurssin opiskelijoiden kanssa. Opetan kuusiviikkoista kurssia yhdessä toisen väikkäriopiskelijan kanssa ja tähän mennessä se on sujunut oikein hyvin. Varsinaiset labrahommat tosin alkavat vasta ensi viikolla, joten saa nähdä meneekö kaikki suunnitelmien mukaan. Illalla ei onneksi ollut mitään ohjelmaa, joten sain maata rauhassa kotisohvalla.

Tiistaina aloitin projektin, joka toivottavasti lopulta johtaa ensimmäiseen väikkärin osajulkaisuun. Tarkoituksena oli aluksi saada Akkermansia-bakteeri kasvamaan yli kahden litran viljelmässä. Tämä ei tapahdu ihan hetkessä vaan ensimmäisenä päivänä minun piti tehdä muutama 10 millin viljelmä, siirtää ne seuraavana päivänä 100 milllin pulloihin ja kolmantena päivänä kahden litran pulloon. Haastavaksi tämän bakteerin tekee se, että se kasvaa vain täysin hapettomissa olosuhteissa. Kasvatus tapahtuu siis anaerobisissa pulloissa ja suuri osa työskentelystä anaerobisessa kammiossa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkeen pitää varata tuplasti aikaa ja kärsivällisyyttä "normaaleihin" bakteereihin verrattuna.



Tiistai-iltana kävin katsastamassa uuden hollannin kurssin, jonka järjestää paikallinen opiskelijajärjestö. Taso oli hieman helpohko, mutta opettaja ja materiaalit olivat hyviä, joten taidan jatkaa kurssilla käymistä. Keskiviikon vietin töissä tietokoneella kirjoittaen abstraktia huhtikuussa Milanossa pidettävään kongressiin. Kyseessä on siis ensimmäinen työmatkani ja olen siitä jo aika innoissani. Suunnittelen lentäväni Milanoon jo päivä ennen kongressin alkua, jotta ehdin vähän katsella ympärilleni. Keskiviikkoiltana vuorossa oli toinen hollannin kurssi, jossa keskitymme lähinnä puhumiseen.

Joka torstaina tutkimusryhmällämme on kokous, jossa muutamat työntekijät pitävät esityksen omasta projektistaan. Ensi viikolla on ensimmäistä kertaa minun vuoroni, joten pitäisi varmaan alkaa miettiä mitä meinaan sanoa... Iltapäivällä menin labraan ajatuksena viettää siellä muutama tunti ja lähteä hyvissä ajoin kotiin. Toisin kävi, arvioin työhön kuluvan ajan vaihteeksi täysin pieleen ja olin lopulta kotona vasta kahdeksan jälkeen. Tänään siis nukuin hyvällä omallatunnolla myöhään ja olin töissä vasta kymmenen jälkeen. Omien aikataulujen luominen onkin yksi tämän työn parhaista puolista. Kukaan ei välitä mihin aikaan töissä olen, kunhan hommat tulee hoidettua.

Huomenna suunnitelmissa on viettää shoppailupäivä läheisessä kaupungissa. Utrecht on paikka, jossa monet työkaverini asuvat, mutta itse en ole vielä nähnyt sitä muuten kuin junan ikkunoista. Amsterdamia lukuunottamatta en ole käynyt yhdessäkään hollantilaisessa kaupungissa, joten lähikaupungeista on hyvä aloittaa. Säätkin näyttävät suosivan muutaman sateisen päivän jälkeen.


Loppuun vielä kuva Akkermansiasta, joka kasvoi iloisesti kahdenkin litran pullossa epäilyistäni huolimatta.

3 kommenttia:

  1. Hei!

    Luin lähes koko Taiwan-aiheisen blogisi läpi koska fiilistelen jo etukäteen mahdollisia opiskelijavaihtokohteita (vaikka opintoni aloitankin aikaisintaan ensi syksynä :D). Tosi kiinnostavaa ja piristävää luettavaa! Tuli kuitenkin mieleen: puhuivatko paikalliset mandariinia vai kantonin kiinaa (vai molempia?) ja kumpaa itse opiskelit? Millä kielellä viralliset asiat hoidettiin? Itse olisin kiinnostunut oppimaan mandariinikiinaa ja tietysti mukavinta olisi lähteä sellaiseen kohteeseen, missä sitä kaikki ymmärtävät ja jopa puhuvat keskenään.

    Kiitos jos viitsit vastata! :)

    VastaaPoista
  2. Moi Aino!

    Tosi kiva kuulla, että Taiwanin blogista on vielä jollekin iloa! Taiwanissa puhutaan mandariininkiinaa, ei tietääkseni lainkaan kantonin kiinaa. Lisäksi heillä on ihan oma kielensä (taiwanin kieli), mutta sitä puhuvat lähinnä vanhemmat ihmiset. Viralliset asiat hoidetaan siis mandariininkiinaksi, tai englanniksi, jos on hyvä tuuri...=)

    Ehdottomasti suosittelen Taiwania vaihtokohteeksi, vaikkei se varmaan helpoin kulttuuri olekaan omaksua. Käsittääkseni kuitenkin Kiinaa huomattavasti länsimaisempi. Kiinan kurssit ovat yleisesti korkeatasoisia, varsinkin jokapäiväiset intesiivikurssit. Mutta jos maahan menee vain puoleksi vuodeksi vaihtoon ja opiskelee kiinaa kerran viikossa muitten opintojen ohessa, niin kielitaito ei luultavasti ole poislähtiessä vielä kovinkaan kattava. Tai tämän kuvan mä ainakin sain vaihtareista joihin tutustuin ja jotka tuntuivat viettävän aikaa lähinnä muiden ulkomaalaisten kanssa. Oma valinta siis miten hyvin kulttuuriin ja kieleen pääsee sisälle.

    Tsemppiä opiskelupaikan saamiseen ja opintojen aloittamiseen!

    VastaaPoista
  3. Heippa!

    Kiitos vastauksestasi, kiva tietää että Kiinan mantereen lisäksi myös Taiwan on kielen puolesta vaihtoehto! Kävin kesällä Shanghaissa ja ihastuin kaupunkiin kaikkine outouksineen. Sain blogistasi sen kuvan että Taipeissa moni asia on samoin kuin Shanghaissa, joten ehkä minulla olisi mahdollisuuksia sopeutua sinnekin. :)

    VastaaPoista